vuurziel's boeken

zin in een praatje?


vrijdag 23 april 2010

dingen 19 t/m 23


Sociale netwerken, daar was ik al een tijdje mee bezig, linkedin is voor mij de bruikbaarste, daarop ben ik gelinked in een inburgerings netwerk, waar tips, nieuwtjes en dergelijke heen en weer gaan. Deze week heb ik een workshop gegeven op een conferentie in Amersfoort waarover ik niet getipt was door een nieuwsbrief maar via linkedin. Ik heb ze toen een bericht gestuurd dat ik wel een terzake doend verhaal heb en werd uitgenodigd. Op de hoogte blijven en anderen met hetzelfde werk of de interesse is qua werk wel erg functioneel. Daar ik zo'n duidelijk werkterrein heb is dat ook lekker overzichtelijk. Dat is ook bij te houden.

Muziek online met uitwisseling is leuk, je krijgt allerlei tips van muziek die je beslist ook leuk vindt, en ik denk dat het voor de Muziek-collega's heel erg bruikbaar is. Voor mijzelf niet zo erg, ik "doe" in mijn dagelijks leven niet veel met muziek, heb daar ook geen behoefte aan. Ik ben diepgelukkig als ik Bach hoor en mijn eigen ouwe popmuziek. Kon bv. van de week niet naar bed komen omdat er op de tv een documentaire over de Beatles was, laat, dan zit ik alle liedjes mee te zingen.

De aquabrowser ken ik al een tijdje, ik ben er nu eens echt voor gaan zitten. Ik zocht voor M. de tekst van "herinnering aan Holland", je weet wel dat van al die traag stromende rivieren door het laagland, van Marsman. Bij het aantikken van het eerste zwerm-woord kreeg ik direct een artikel in een tijdschtift te pakken over het bij de hoop en verwachting achterblijvende condoomgebruik op door scholieren....
Bernlef was er ook en Goedegeburen en uiteindelijk kwam ik bij gemartelde cricketeers in Zimbabwe in 2003 uit.
Heel interessant allemaal, dat wel.
Het asociatief denken wordt goed getraind hiermee. Ik zal beslist eens een docent NT2aanraden zo eens naar de bibiliotheek-catalogus te kijken, want het opent echt ver-gezichten. Een mooie methode om woorden en zaken te linken, wellicht.

De toekomst: Tja, "Ik zal ernstig trachten God en mijn land te dienen, overal te helpen vooral thuis." De ouwetjes onderons die de padvinderij nog kennen, die nu scouting heet, herkennen vast wel de belofte als je werd geïnstalleerd.
Het viel niet mee, vooral thuis, altijd maar te helpen want dat betekende toch vaak in het huishouden.
Natuurlijk tracht ik ernstig de (digitale) ontwikkelingen in ons vak te begrijpen, en ook te internaliseren, zodat ik ze kan gebruiken. Stilstaand water verdampt dus verdwijnt in het gunstige geval en gaat stinken in het wurstkeessenario.
Toch, ik zie echt heus en werkelijk een heleboel voordelen van social networken en interactief enzo, voor hele grote groepen mensen. Maar voor de doelgroep waar ik voor en mee werk blijf ik toch en toch en toch belangrijker vinden: de intensieve, tijdrovende, op maat gesneden, interactieve, vis-a-vis contacten waar bij gelaatsuitdrukking, lichaamstaal, spreektempo en taalgebruik zo belangrijk zijn. De ondersteuning bij een proces van empowerment en ontwikkeling en verbetering van mondigheid en taal voor mensen die aan de verkeerde kant staan, die soms nauwelijks (nog) met een computer kunnen omgaan, laat staan.....
Met hele kleine, stapjes, langsaam en duidelijk wil ik zelf heel erg graag die mensen de 2.0 zaken laten zien en aanleren, want als we dat niet doen, dan wordt de kloof tussen de haves ende havenots alleen maar nog groter dan ie al is.
De grote uitdaging wordt voor probiblio en ETV en begeleiders in bibliotheken en mijzelf met Klik en Tik samen op het web een vorm te vinden die ook uitvoerbaar is, want die kost die tijd en je hebt als medewerker weer hele andere competenties nodig om laaggeletterde volwassenen te begeleiden. Daar wil ik me heel erg voor in zetten.
Dat is meteen ook het laatste Ding:

Wat heb ik geleerd, heel veel leuke dingen, heel veel geduld en doorzettingsvermogen te hebben ook, heel veel frustratie heb ik overwonnen, ik heb er heel veel tijd thuis in gestoken. Het allerbelangrijkste dat ik geleer heb denk ik is:
Voor mijn werk, met laaggeletterde volwassenen, en dan bedoel ik in dit kader de Nederlandse mensen die zo hun best doen om (weer) te leren schrijven met name, omdat ze -wat voor één dan ook- een verstandelijke beperking hebben en met name ook de mensen, vrouwen vaak die in Nederland zijn gekomen, om wat voor reden dan ook, die niet in eigen land hebben leren lezen en schrijven, voor wie technisch lezen een enorme klus is en die begrijpend lezen maar niet onder de knie kunnen krijgen.
Die mensen die, vaak daarom om niet sociaal vaardig zijn, die vriendelijk knikken als je ze iets vraagt, terwijl ze eigenlijk niets begrijpen vanm wat je zegt of laat zien, wiens hoogste leerdoel is: zelf naar de dokter te kunnen.
Daar ligt voor ons vak, en voor de maatschappij een hele grote klus, om juist die mensen erbij te betrekken.
Dat zal wellicht moeten op een iets andere manier dan op de manier waarop we allemaal denken goed bezig te zijn in en met ons vak.
We moeten denk ik aan de ene kant mee in de toenemende snelheid waar ik wel eens erg moe van wordt zelf, en aan de andere kan een heel kalm tempo kunnen ontwikkelen om de zwakkeren in de samenleving erbij te houden. En:
Reflectie. Eens stil staan bij waar we eigenlijk mee bezig zijn, of al het nieuwe meteen moet worden overgenomen, m.i. soms ook wel eens een tikje ondoordacht en omdat het "er nu eenmaal" is en je mee moet of je wilt of niet.
Ook in ons vak. Uitsluitend uitleencijfers vroeger, en Targets nu en steeds meer druk op alles.
Een boek is toch nog steeds voor mij het allerbelangrijkste waar ik in een bibliotheek mee bezig wil blijven, wat ik wil aanbieden als hulpmiddel bij leren van taal en de maatschappij en omdat je even "weg" bent en omdat het troost en je aan het lachen kan maken.

zondag 11 april 2010

een 2.0 bekeken


Omdat ik van alle 23 dingen de social sites met boeken en foto's toch het leukst blijf vinden, heb ik een site bekeken met o.a familiefoto's. My heritage.nl

Daar vind je allerlei familie fotoseries, van huisdieren tot oude foto's van overgrootvaders en

-moeders van mensen uit kennelijk oost Europa, want niet te lezen, met Cyrillisch schrift. Bijgevoegde wil ik je niet onthoude, een meisje met boek en poes! haar naam kan ik niet lezen.
Verder van bloemen, daar zit dan toch al gauw weer een meisje bij en foto's van vakanties. Leuk om te bekijken wel.
Nadenkend over de invulling van Klik&Tik samen op het web in ontwikkeling denk ik ook dat het spelen met foto's en het eventueel uitwisselen een heel leuk item voor de doelgroep laaggeletterden is, want je hoeft er niet al meteen mediawijs voor te zijn, wat toch een valkuil blijft volgens mij, het is betrekkelijk eenvoudig en het is niet-talig, wat echt belangrijk is.

zondag 28 maart 2010

filmpjes als werk-hulpmiddel: werving



Dit is een aardig filmpje, ook qua taal



Deze ook



Deze niet, is al bijna niet te verstaan, door ruis, en door een onduidelijke articulatie



En ach, een prinses werft door haar aanwezigheid...

\nu nog de filmpjes in een stream, ga ik aan Porpoise vragen.

vrijdag 26 maart 2010

18. librarything nog een keer

Wat een leuke opdracht, boeken verzamelen en op een site zetten.
Evengoed: weer een hulpvraag hier, hoe krijgen al die anderen hele lijsten en blokken met leuke plaatjes op hun blog???
De vorige was het enige dat ik na wééér heel lang proberen en klungelen voor elkaar kreeg. Ik begin nu werkelijk aan mijn gezonde verstand te twijfelen:
1. Porpoise heeft een leuk blokje met voorkanten van boeken, ik krijg het niet voor elkaar met bewerken, indelen, widgets toevoegen e.d.
2. PingelPingel's didactische vaardigheden zijn wellicht niet zijn allersterkste punt, maar hij kreeg mij na lang uitleggen echt niet aan het verstand hoe ik beter met mijn netvibes kan omgaan.
3. Bij de library-thing krijg ik het niet voor elkaar om voorkantjes van boeken toe te voegen
4. Porpoise heeft op haar Blog een leuke video-stream staan, ik durf er niet eens aan te beginnen.
5. Een widget met chatten is me gelukt, samen met JustGenie (nou ja, die legde het mij uit, maar ook als ik ben ingelogd op alle accounts die ik kan verzinnen, ik sta op "offline".

Kortom, het enige wat ik echt nu een peulenschilletje vind is het toevoegen aan mailtjes van gif-plaatjes. En ik besteed wekelijks minstens 6 uur (thuis) aan wat ik niet meer een cursus noem, maar een frustratie-training. Ik krijg erg de neiging om er mee op te houden...

18. Librarything




zaterdag 20 maart 2010

16 podcast






Het plaatje geeft het voor mij alweer aan...luisteren, het liefst vis-a-vis.
Wel heel leuk, luisteren naar de radio doe ik eigenlijk te weinig. Wel altijd in de auto, radio of BNN die zitten naast elkaar min of meer, en als ik niet eerst de radio uitdoe voor de motor af te zetten, dan verschiet de zender...heel slim ben ik dus echt niet in die dingen. Gelijk pingelpingel heb ik me geabonneerd op bieslog en ook nog op 1 minuut verhalen, erg leuk. Wat waterweg toevoegde kon ik niet heel erg ontdekken, Dok geeft wat helderder op de site aan wat ze te bieden hebben. Welke programma's de bieb zou kunnen podcasten: tja, over lezen, boeken, e-boeken, lezingen duren denk ik te lang. ik heb echt te weinig inzicht in wat "het publiek" zou willen. Deze oefening vond ik zelf leuk, maar daar ik niet zo'n los ding heb (en er ook geen behoefte aan heb...) en dus achter mijn pc moet gaan zitten luisteren...

maandag 15 maart 2010

zondag 14 maart 2010



Vandaag Getwitterd, nou ja, een account aangemaakt (word een beetje moe van al die accounts) en heb een aantal mensen gezocht maar niet gevonden (Jeltje van Nieuwenhoven twittert niet...jammer) en ook een aantal gevonden, gezegd dat ik ze wil volgen en een tweetje gestuurd. En nu maar afwachten of iemand terug twittert.. Voor het geval dat, maar even deze grote bonte specht meegenomen, zag en hoorde hem in Spier waar ik een paar dagen was van de week. Heerlijk. En, je ziet de specht niet zo vaak, ik heb een stille hoop dat ze bij ons gaan nestelen, we zien er al maanden 2 eten en vliegen en natuurlijk met dat koppie. Bieberwin, krijgen die beestjes nou geen hoofdpijn?
Genoeg weer voor vandaag, ga lekker een wijntje drinken en een filmpje kijken.

woensdag 10 maart 2010

roze handschoenen

Even hééél 2.0 :
"Dit kreeg ik van een vriendin doorgestuurd.

"Dit hele ziekenhuispersoneel "danst" voor de strijd tegen borstkanker.
Als het lukt dit fimpje één miljoen keer te laten lopen dan krijgt het ziekenhuis
van de fabrikant van de roze handschoenen een grote donatie voor de behandeling van borstkanker!
Dus: kijken, kopiëren en sturen maar allemaal!


zaterdag 6 maart 2010

wiki's


Vanmiddag gekeken, gelezen, gesurfd en weer gekeken en mezelf vragen gesteld.

Vraag 1. Om een visiedocument mediawijsheid te lezen en te bewerken stuurde Jan ons vorige week ofzo een googledocument. Samen met Aureen heb ik daar donderdag op zitten puzzelen: zo heb ik een Engelse achtergrondtekst en zij een Nederlandse en hoe verander je dat dan? En we hebben beiden zitten werken in dat document en het elkaar en nog wat teamleden toegestuurd. Nu heb ik het zojuist weer even bekeken en warempel, ons beider toevoegingen staan erin. Voor alle zekerheid hebben we beiden onze tekst met een kleurtje gemarkeerd.
Is dit nu ook een vorm van Wiki? Ik vind dit nl. erg handig. je stuurt elkaar je document toe en de "bovenste" is de meest recente.
Vraag 2. is dan logischerwijs: al een half jaar klungelen we nu al, in team O&E met het maken van een gezamelijk jaarplan. Waarom doen we dit niet per Wiki? Onze teammanager is toch zeker de vleesgeworden wb 2.0-er!Dat zijn nou juist de dagelijkse, eenvoudige toepassingen!
Ik vond de library-succes bestpractise wiki een leuke, en wat kwam ik tegen? ook nog learning2.0 en daar weer onze eigen 23 dingen met een heleboel mensen die ooit deze cursus gedaan hebben, maar niet heel erg recent, dat is weer jammer, ik had best met een Engelse leerling van nu even een berichtje uit willen wisselen.
In het gebruik:
Als wij in Nederland een officiele, nationale wiki in bibliotheken zouden hebben(hebben we die niet?) dan zouden het MLP, 4you, de NL-Pleinen, onze prachtige erfgoedprogramma's daar op kunnen en daar kunnen worden doorontwikkeld? Wat ik wel weer ingewikkeld vind, is dat er ook weer zoveel zijn. En het vinden van allerlei hele leuke dingen blijft zo moeilijk. Verder, en dat is vraag 3.
In een blog van een amerikaanse 23 dingen-student zag ik bij haar profiel een van Kikker en Pad, en dan in het engels. Leuk, met een plaatje. Hoe krijg je plaatjes en clips in je profiel??
ter bestrijding van de saaiheid van lappen tekst ga ik een zeer favoriet boekje bij de introductiebezoeken in de blog proberen...

dinsdag 2 maart 2010

23 dingen en daarna...

Jan zet me aan het denken, (gelukkig doet ie dat vaker.
Hijz egt:
"Bibliotheek2.0 gaat in principe om participatie van publiek en medewerkers bij de ontwikkeling van nieuwe diensten ("participarory service and change") én bij de verbetering van je bestaande dienstverlening". Ik loop daar al een tijdje over na te denken, wat ik daar zelf van vind en wat ik daarin participeer. Ik doe het ben ik bang, dus niet.
Tot aan deze cursus 23 dingen gebruik ik de media, die in mijn leven ontwikkeld zijn en die mij gemak of plezier opleveren. En dan bedoel ik echt practisch, intenetbankieren, pinpassen, de OV-Chipkaart( o heerlijk, ik moest een tijdje wat meer met het openbaar vervoer, heerlijk, geen strippenkaarten meer kopen en tellen gewoon een piepje in en een piepje uit. Maar: geen idee wat ik uitgeef, of het meer is, of minder. Mailen in plaats van brieven schrijven, maar mailen neemt meer van mijn werktijd in beslag dan ik "vroeger" ooit gebruikte met schrijven, kopieren, archiveren, een postzegel..enzovoorts. En het verwijt Ja, maar dat heb ik je toch gemaild?. En bovendien, laatst jarig geweest, ben ik zo blij met alle echt door de postbode thuis gebrachte kaartjes en ik stuur ze, tot groot plezier van -ook alle jonge neefjes en niechtjes- iedereen trouw. En heus ook verjaars-smsjes krijg en stuur ik naar hartelust, en één van de mooiste kaartjes was een kaartenhuis exemplaar! De UPC box waardoor je geen ingewikkelde dingen met videobanden meer hoeft te doen: o, hoeveel prachtige films en documentaires ben ik niet kwijtgeraakt, door het per ongeluk overtapen!
En jazeker: zelfs ik verleng soms een boek of dvd thuis, en reserveer een dood enkele keer een boek of zoek voor mijn moeder in haar bibliotheek wat op. Ook lag ik laatst ziek te bed en smste ik heerlijk een uurtje met mijn neefje van 21 die in Bangkok op een vliegtuig zat te wachten.
Goed, ik ben redelijk bedaagd en bejaard, en de Jeugd zal het allemaal anders doen en dat ook willen. En heb ik het over de achterhaald-nieuwe media. Ik moet echt zeggen, het interesseert mij geen bal wie er waar een eitje bakt of een bus gemist heeft, zo zal mijn eitje ook niemand kunnen schelen. Ik geloof er niets van dat mensen ongevraagde twittertjes of smsjes of hoe alles straks gaat heten, op prijs stellen met de mededeling dat er een nieuwe Dan Brown gearriveerd is. En willen mensen dat wel, mooi, natuurlijk, neem een abonnementje. Doen! Nieuwsbrieven zijn leuk, en het worden er steeds meer. Prima. Maar partcipatie van publiek en medewerkers bij de ontwikkeling van nieuwe diensten, nou..

1. Een tijd geleden alweer wilde ik heel graag een programma, net nieuw, gemaakt in Haarlem gaan uitproberen met laagopgeleide tot oorspronkelijk analfabete Marokkaanse vrouwen. Die willen bijvoorbeeld heel graag Nederlands leren om alleen naar de dokter te kunnen.
Het programma was heel beeldend met eenvoudige uitleg van allerlei onderdelen van het lichaam, wat daarmee mis kan gaan, wanneer doktersbezoek nodig is, wat je vaak zelf kunt doen. Hartstikke leuk: het heette: "Van Top tot Teen"
Helaas, het kon op de Haarlemse Bibliotheek pc's niet worden uitgevoerd.
2. Edia heeft een paar maanden geleden bibliotheken gevraagd om mee te doen aan een pilot De Slimme Nieuwslezer voor laaggeletterden/inbuegeraars. Graag, Leuk. Helaas, helaas, niet mogelijk op de Haarlemse Bibliotheek pc's.
3. Al jaren op onze Haarlemse Bibliotheek pc's: Netnieuws, een leuk oefenprogramma Nederlands leren. Helaas, helaas, helaas, er hoort geluid bij.....op 1 van onze pc's beschikbaar, sinds een aantal maanden.
4. Al 5 jaar lang vraag ik om pc's waar mensen een CD-Rom op kunnen uitproberen. Nou dat viel niet mee, na 4 jaar en een jaarlang 2 pc's in een hokje verstopt eindelijk een paar maanden geleden geïnstalleerd.


De doelgroep met/voor wie ik werk: laaggeletterde volwassenen, in elk geval in de Nederlandse taal, komen om iets te leren, om iets te halen dat ze in dat proces van inburgering nodig hebben, als ze daarmee klaar zijn, komen ze vaak om te kunnen internetten. Helaas is voor deze mensen (vluchtelingen met name) een eigen pc thuis te duur, en dat halve uurtje gratis bij ons is niet al te veel. Ik hoop dat ze snel leren om met BNA om te gaan. Het lijkt me niet eenvoudig. Ik hoop ook dat mijn vertrouwen in mijn collega's frontoffice gerechtvaardigd blijft als die mensen steeds komen vragen om hulp bij al die apparaten en die voorwaarden die je voor gebruik van het ene, nodig hebt door middel van het andere.

Ik denk dat nieuwe media in hun communicatie met "thuis" misschien vaak nog niet zo'n grote rol kan spelen. Jammer. Want "thuis" is electriciteit misschien wel schaars, of de ontwikkelingsgraad laag. Ik hoop dat in internetbankieren binnenkort voor deze doelgroep ook een cursus gegeven kan worden,

Kleine stapjes, schiet het mij nu door het hoofd. Nieuwe media in kleine, voor alle mensen, hoog en laaggeletterd, oud zowel als jong. Dat is geloof ik mijn pleidooi. Alle hypes ter wereld houden mij niet van het heerlijk een boek lezen's avonds in mijn eigen bed. Alle hypes doen mij niet achter een nieuwe te dure auto of bank of ja of vakantie aan hollen. Zo hoeven wij met zijn allen óók niet zo bang te zijn als we niet voorop hollen. Evenwichtig en overwogen, met behoud van wat we hebben: namelijk: een heel sterk merk. Degelijk en betouwbaar, welk bedrijf is er al zo oud zo naamsbekend bij "de mensen" generatie in en generatie uit als wij? Laten we daar ook maar gewoon trots op zijn. Ik pleit niet voor conservatisme, zeker niet, Panta Rhei, Heraclites zei het al. Alles stroomt, alles gaat door, alles verandert, wij ook. Kwantiteit in uitleningen, leden, materialen, groei: zonder groei gaat het niet door. Maar kwaliteit laat zich niet alleen maar meten in cijfers. Tegen de dagelijkse waan van de cijfers mogen en kunnen wij ook door onze kwaliteit bestaansrecht verwerven en houden, kijk maar naar dat NL-concept, dat krijgt jaarlijks extra subsidie vanwege cijfers, èn vanwege de duidelijke kwaliteit.
Poeh, nou, toch een heel verhaal geworden. Ik blijf mijn best doen met deze cursus, ook blijf ik nadenken over het gebruik van al deze dingen in mijn werk, al is het maar wanneer het technisch mogelijk is in onze bibliotheek!

maandag 1 maart 2010

nog een filmpje van een leuk liedje





Vanmorgen meteen even aan JustGenie laten zien hoe het nu moet, dat filmpje downloaden.
En..meteen even in mijn eigen blog gereageerd op de opmerking van 23dingen! Daar wilde ik nog een verzachtend bloemetje aantie voegen maar dat lukte niet, dus nu maar even zo!

woensdag 24 februari 2010

kwispelend kat in plaats van Pigs on the wing!






Nooit de moed opgeven, (net zoals: nooit zonder lippenstift de deur uit!). Pigs on the wing, van Pink Floyd kan ik nog steeds niet bieden, ook niet met aanwijzingen van Edo, hulp van JustGenie, dankzij wellicht de afwezigheid van Porpoise en de Digitale Fruitmand, de nog niet helemaal afgesloten hulpactie van Kirchroadsmeedsje, de oonbeantwoorde vraag aan Jan: de hamvraag bij dit terugkerend probleempje van het mislukkende uploadverhaal: kunnen wij in de bieb wel een filmpje uploaden???
Tja, Steef is er ook niet, die kan ik het niet vragen, dus nog een keer een bewegend beeldje geprobeerd en ziet: in plaats van één Poes, een hele pagina vol. De techniek staat voor niets.
Pigs blijft een muziekclip die ik jullie wil laten horen
Meteen maar even voor het Klik & Tik samen op het web project...plaatjes enzo zijn denk ik het leukst. Wat heel belangrijk is bij een cursus: voor mij als digibeet en zeker ben ik bang voor laaggeletterden is dat : Wat je wil doen, dat dat ook lukt....! in ieder geval technisch.
Een paar uur later thuis, ook hier lukt het niet de clip te downloaden. Het wordt een soort verbeten erekwestie.

maandag 22 februari 2010

Muziekclip



Zojuist van JustGenie geleerd hoe je een filmpje download als het goed is, zou het dan nu einelijk lukken om Pink Floyd te "sharen"??
http://http//www.youtube.com/watch?v=CydPIf3b-Mc
Staan we hier met zijn tweeën te proberen en te stuntelen...lukt niet hoor, niet het filmpje!

vrijdag 19 februari 2010

foto bewerken







Toch weer even gaan proberen met "glitter foto.nl"ik geloof dat het wel gelukt is een foto te bewerken, een beetje, maar of ik 'm nou echt te zien krijg op de blog....


wel de tekst en het glittertje, maar dat bewoog daarstraks nog. ook de uil en het witte beestje doen het niet, vreemd, op "de werkpc" , opgesl;agen bij Deze computer doe ie dat wel...

Zo is 2.0 voor mij nog geenszins een forum aan het worden, maar meer een discipline die ik opbreng om dingen uit te proberen. Ik kijk een enkele keer wel op blogs, en zeker op die van degene die ik volg, en zie daar mooie dingen, die mij toch (nog) niet lukken.

Hoe krijgt Just Genie haar dochter op zo'n achtergrond. Wat doet Digitale Fruitmand allemaal voor knappe dingen. Hoe kan het dat mijn wolfje wel beweegt en het uiltje niet. 'Waarom lukt het mij niet een youtubefilmpje te plaatsen

Ik vind dingen doen met plaatjes, merk ik trouwens heel erg duidelijk, leuker dan bedenken hoe digitale dingen voor de bieb nuttiger kunnen worden. Het filmpje van My generation vind ik leuk, maar alle verhalen over toepassingen in "ons" werk lees ik, maar...misschien ook door mijn onmacht en het feit dat ik toch een beperktere werksoort heb. Ik merk ook wel dat ik alle dingen die we doen erg bekijk met de blik van "Hoe zou dit eventueel toe te passen zijn voor klik & Tik samen op het web." Daar ga ik dinsdag eens goed voor zitten.



zondag 14 februari 2010

hehe










En dan hier toch een lichte, geslaagde bewerking:




1. mannetje met dames
2. langmannetje
3. langmannetje, mannetje en dames




Anderen doen toch iets anders met plaatjes, ik begrijp het bewerken ervan ook niet echt, toch ben ik bang.



Wat ik wel erg raar vind, dat bij een reactie op iemand anders; foto;s of blog je niet een smiley of emoticon kuntgebruiken. Nog raarder vind ik het dat het logotje dat ik gemaakt hebvanuit "mijn afbeeldingen niet klan worden gelopieerd en dat de gifbestandjes niet bewegen. Jammer, dat maakt dit nu juist leuk en tja, ik vind jet echt jammer, ik blijf voor de zoveelste keer na 2 uur echt druk bezig zijn, weer met een vervelend faal-gevoel zitten.

Hier zou ik toch liever zitten....zonder een computer in de verre omtrek

















Hier dan een logo'tje in verband met "ding 8". Als ik de essentie van dit ding begrijp lijkt het spelen met afbeeldingen wel op het maken van een ppp. Wat ik nou weer niet snap is, dat de bewegende plaatjes die ik in "mijn afbeeldingen" heb opgeslagen om in deze blog te zetten voorlopig nog niet bewegen, misschien doen ze dat pas na publicatie?




maandag 8 februari 2010



http://www.flickr.com/photos/vuurziel/

Nou, weer een half uurtje verder.... Als het goed is, is dit hierboven een link naar mijn foto's, met dank aan JustGenie, die overigens niet echt vindt dat ik op Overgrootmoeder lijk...Ik gebruik deze altijd om de inburgerende vrouwen met hoofddoek te laten zien dat zo'n 80 jaar geleden...
Nog een keer proberen of er een toevoeginkje lukt, al drie keer lukt het niet om een foto te uploaden, kan dat, helpdesk, komen doordat het een Tif is? Nu gaat het afbeelding toevoegen venstertje niet eens meer open, straks nog maar een keer proberen. Warempel, dit is niet de Overgrootmoeder, maar mijn eigen Oma. Zie je het Knopf im Ohr hondje?

zondag 7 februari 2010

wonderen


Tja, zo voel ik me een beetje.... Vrijdag toch echt heel lang van alles gelezen engeprobeerd. Tag...niet meer te vinden

feeds horen toch bovenin mijn pagina te staan? weg, of door mij niet te vinden.

flickr, hoe vind wie dan ook ooit mijn fotos? als het mij al niet meer lukt.

Ik heb ook niet veel aan schriftelijke raad.Heel graag zou ik met zijn allen, na nu bijna 4 weken een uur of wat met computers voor ons, bijeenkomen, want zo schiet dit niet op, ik zie bij porpoise leuke fotos voor op de blog, maar 't lukt mij niet om iets van wat ik doe, behalve klagen dat het niet gaat zoals ik wil, te plaatsen.

vrijdag 5 februari 2010

foto,s

Wel, al wel weer 2 uur bezig met het maken van een flickraccount en een fotoalbumpje, met name om mijn overgrootmoeder LYDIA te laten zien en voor de digitale eeuwigheid vast te leggen. Eigenlijk had ik gedacht dat dit nieuwe wapenfeit op mijn vuurziel voorpagina te zien zou zijn... Ik ga nog even verder zoeken. Ik heb de link wel in mijn profiel gezet....of dat nu de goeie plek is... geen idee. Met gadgets heb ik ook iets gedaan, maar waar dat gebleven is, geen idee.
file://http//www.flickr.com/photos/vuurziel/

zondag 31 januari 2010

jammer hoor

Het valt me niet mee. Ik was deze week erg verkouden, met hoofdpijn, zere keel en hoesterig. De hele week, behalve woensdag maar daarover een andere keer meer, in bed gelegen..Om niet achter te raken met de 23 dingen vandaag, zondag, toch maar achter de laptop.
Het duurt erg lang voordat ik begrijp dat ik niet via de 23 dingensite kan inloggen. Ik zie dat iemand uitsluitend wat teleurgesteld was door de inhoud van mijn Arthur-verhaaltje, dat een aantal van mijn medecursisten zo te zien al erg veel verder is in de geheimen van 2.0 dan ik.
Ik heb, net als Justgenie een Netvibes account aangemaakt, maar waar het ding is...geen idee. De sites waarbij ik, gewoon denkend dat ik dat wel leuk vind: Jan en Erwin's blogs, die lees ik een enkele keer, vragen als ik een rss abonnement op ze wil waar ik dat op wil...verder stuur ik een rectie naar Justgenie en naar Porpoise, maar plaatsen lukt niet. Weet je wat?
Het is nu 2 en een half uur later, ik hoop dat ik dit terneergeslagen verhaal kan plaatsen en dan ga ik lekker naar Karen Slaughter. Een echt boek van papier en inkt!

woensdag 20 januari 2010

Koning Arthur, helaas...

Al een jaar of vijf "mag" ik van mijzelf naast het werk voor laaggeletterde volwassenen waar ik eigenlijk voor ben aangenomen, het Arthur-project voorbereiden. Dit is een vakoverstijgend project voor VMBO/LWOO brugklassers.

Op school wordt in de vakken Nederlands, geschiedenis en handvaardigheid aandacht besteed aan de middeleeuwen, aan spreekwoorden en aan het maken van middeleeuwse "dingen".

De afsluiting hiervan vieren we dan met zijn allen in de bibliotheek, 't was altijd op de Doelenzolder, met een gesprek met de leerlingen, een leuke Powerpoint, een flesje en een marsje en het schitterende verhaal van Heer Walewein en de jammerlijke Jonkvrouw.

Wordt vervolgd!
Het is altijd een behoorlijke klus om het te organiseren, maar, zo leuk om uit te voeren...
Ook dit jaar, 2 scholen die mee wilden doen, één viel er al snel af, in december, voor de andere school alles geregeld. Klaar: Nee, "Wegens onderwijskundige wijzigingen"meldt de school zich af!
Jammer hoor. Maar ach...

Koning Arthur, helaas...